Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z szynką i jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
szynka w kawałku
żurek 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z szynką i jajkiem

Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy. Wrzucamy do wody, gotujemy wywar warzywny. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy butelkę żurku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem, czosnkiem, wrzucamy też pieprz w kulkach, listki laurowe. Całość gotujemy chwilę. Szynkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Można dodać śmietany, lub tartego chrzanu -do smaku. Jajka ugotować, obrać, pokroić na połówki.
Do talerza włożyć połówkę jajka, zalać żurkiem, podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak