Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłazany wegetarianskie z lekkim sosem mietowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuskus 2 szkl
czerwona paprryka 1 szt
żółta papryka 1 szt
cebula 1 szt
jajko 1 szt
czosnek 3 zabki
miód 1łyzka
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
cynamon
gesty jogyrt 2 szkl
mieta grubo posiekana 2 łyzki
bakłażan 2 szt
oregano 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: bakłazany wegetarianskie z lekkim sosem mietowym

Bakłazany rozcinamy usówamy srodki.Wydrazone połówki bakłazanów posypujemy sola,odkładamy na ok.30 minut,aby pusciły gorzki sok.Kuskus zalewamy wrzatkiem.Odstawiamy na 10 minut aby speczniał.Obieramy czosnek i cebule i drobno siekamy.Papryki oczyszczamy i kroimy w kostke.Rozgrzewamy dwie łyzki oliwy,szklimy na niej 2\\3 czosnku i cebule.Dokładamy papryke i smazymy jeszcze 5 minut.Warzywa mieszamy z miodem,kasza koncentratem natka oregano,tymiankiem,i jajkiem.Dodajemy sól pieprz cynamon i papryke.Bakłazany płukamy oszuszamy,napełniamy farszem.Układamy w formie i skrapiamy oliwa.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do tem.180 st.Pieczemy 30 minut.Jogurt łaczymy z pozostałyn czosnkiem i mieta.Przyprawiamy.Sosem polewamy bakłazany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak