Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta

5.0
(156)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na obiad w letnim wydaniu - bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta. Pysznie, prosto i szybko!

Składniki:

cebula 1 sztuka
wieprzowego mięsa mielonego 500 gramów
przecieru pomidorowego 1 kartonik
czosnek 5 ząbków
oliwa do skropienia
bakłażan 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem feta

1. Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ, solimy i odstawiamy na chwilę. Płuczemy i osuszamy.

2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso mielone, przyprawiamy do smaku. Podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy posiekany w kosteczkę miąższ wydrążony z bakłażana

3. Po 5-7 minutach dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, paprykę ostrą oraz bazylię. Dusimy razem, by odparować trochę płynu.

4. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, którego wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.

5. Układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

manaika 27.03.2012 22:59
super!
Jaheira11 18.11.2011 22:18
rewelacyjnie wygląda
Islanzadi 10.10.2010 00:15
Już wiem co zrobię na obiad jak będę miała chwilę czasu ;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak