Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek cytrynowy z borówkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatników 20 dkg
masła 0,5 kostki
soku z cytryny 3 szklanki
cukru 1 szklanka
masła 3 łyżki
żółtko jajek 4
jajko 4 całe

Przepis i sposób przygotowania na: Placek cytrynowy z borówkami

I. Ciasto okruszkowe:
Herbatniki 20dkg
Masło 0,5 kostki
II. Nadzienie:
4 jajka
4 żółtka
3 szklanki soku z cytryny
1 szklanka cukru
3 łyżki masła

Ciasteczka zmiksować, po chwili dodać 0,5 kostki masła, ponownie zmiksować. Włożyć ciasto w formę tarty i piec ok 10min. w tem 180 stopni

Nadzienie: do rondelka włożyć-
wszystko co w punkcie II, masło dodać na samym końcu. Mieszać na średnim ogniu tak długo aż krem zgęstnieje. Na wcześniej upieczony spód wlać krem i ułożyć borówki. poczekać aż krem ostygnie i później włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak