Sposób przygotowania

Maślaki obrać, umyć i osączyć. Obgotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w grubsze plastry, mniejsze można zostawić w całości. Cebulę pokroić. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać maślaki - dusić na małym ogniu, aż puszczą sok. Przygotować 1 litr bulionu warzywno - grzybowego, lub warzywnego. Można ugotować ze świeżych warzyw, można z kostki. Wlać do grzybów, wymieszać. Gotować ok. 10 - 15 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietanę (jeśli ktoś woli gęstszą można dodać mąki). Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Można dodać odrobinę soku z cytryny.
Podawać z makaronem.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    fajny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    wypróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smacznego....
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Zjadłabym taka zupkę ale muszę poczekać na maślaki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Zjadłabym taka zupkę ale muszę poczekać na maślaki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !