Sposób przygotowania

Przepis z mojego prywatnego zbioru Kulinarnych Klasyków Światowych.
Odrobina historii:
Ciasteczka Linzer inspirowane są słynnym austriackim \"Linzer Torte\", który znany był już w XVII wieku. Do wykonania ciasteczek potrzebujemy tych samych składników, ale podanych w nieco inny sposób. Tradycyjnie ciasteczka przekłada się dżemem z czarnej porzeczki. W Linz, skąd pochodzi przepis, najpopularniejsze są okrągłe ciasteczka z falującym brzegiem, które nazywa się tam Linzer Augen (linzeńskie oczy).
Wykonanie tych słodkich maleństw to doskonały trening przed przygotowaniem tortu.
Ciasteczka można zrobić w dwóch wersjach - jasnej (ze zmielonych migdałów) i ciemnej (z podpieczonych, zmielonych orzechów laskowych lub pekan).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy migdały (lub orzechy) i pieczemy 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy migdały do ścierki, zawijamy i energicznie pocieramy, by usunąć z nich skórkę. Jak tylko migdały ostygną przekładamy je do malaksera/ścieramy na tarce/mielimy w młynku na drobno, dosypując 50 gram cukru.

W misce mieszamy mąkę, sól, cynamon i odstawiamy.

Następnie masło i resztę cukru ubijamy na lekką, puszystą masę. Dodajemy wanilię, żółtka i skórkę z cytryny. Następnie dosypujemy roztarte migdały (lub orzechy). Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i solą i łączymy z resztą. Tak wyrobione ciasto dzielimy na dwie części o grubości ok. 1.5 cm. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Ciasto powinno \"leżakować\" przynajmniej godzinę, choć można je odstawić nawet na kilka dni.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. W międzyczasie wyjmujemy pierwszą część ciasta i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Następnie wykrawamy ciasteczka (foremką, szklaną, etc). Potrzebne będą foremki/szklanki/kieliszki w dwóch rozmiarach. Mniejszymi, w połowie ciasta pośrodku wycinamy \"okienka\". Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy ok. 15 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją.

Kiedy ciastka z \"okienkiem\" ostygną oprószamy je cukrem pudrem, a drugą część smarujemy dżemem (najlepiej lekko podgrzanym dżem w garnku, by trochę zgęstniał) i sklejamy. Gotowe! :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !