Sposób przygotowania

Drożdzę rozrobić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, Piwo lekko podgrzać. Białka ubić.

Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski., wymieszać dokładnie, i wyrabiać ciasto ok 15 min aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę posypaną mąką delikatnie rozwałkować (ok 1 cm) i wyciskać szklanka krążki (30 szt). Gotowe krażki przykryć ściereczką i zostawić na poł godziny do wyrośnięcia.

Smalec ropuścić w rondlu ( ok 1/2 pojemności rondla) i smażyć pączki na rumiano (często odrwacając).

Jescze ciepłe nadziać marmoladą.

Dowolnie udekorować.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !