Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA Z POLEWĄ ORZECHOWĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
cukier puder 1 szklanki
masła 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 4 łyżki
żółtko jajek 3
orzechy laskowe 100 g
jabłka 4-5 sztuk
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA Z POLEWĄ ORZECHOWĄ

Szklankę mąki pszennej wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i 0,5 szklanką cukru pudru. Posiekać z 230g masła. Dodać żółtka i 2 łyżki śmietany. Dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wcześniej natłuszczoną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 36 x 24 cm. Podpiec przez 10min. w temp. 200 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać cynamonem (ja używam Prymat).
Do rozpuszczonej 1 łyżki masła w rondlu dodać 0,5 szklanki cukru, 2łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Dokładnie połączyć składniki. Dodać posiekane orzechy. Zagotować, ciągle mieszając.
Polać jabłka polewą. Piec przez ok. 40 min., aż jabłka zmiękną, a polewa się zrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno z bitą śmietaną albo lodami.

PRZEPYSZNE! POLECAM!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 08.02.2011 23:09
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak