Sposób przygotowania

Szklankę mąki pszennej wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i 0,5 szklanką cukru pudru. Posiekać z 230g masła. Dodać żółtka i 2 łyżki śmietany. Dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wcześniej natłuszczoną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 36 x 24 cm. Podpiec przez 10min. w temp. 200 stopni.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać cynamonem (ja używam Prymat).
Do rozpuszczonej 1 łyżki masła w rondlu dodać 0,5 szklanki cukru, 2łyżki śmietany i 2 łyżki mąki. Dokładnie połączyć składniki. Dodać posiekane orzechy. Zagotować, ciągle mieszając.
Polać jabłka polewą. Piec przez ok. 40 min., aż jabłka zmiękną, a polewa się zrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno z bitą śmietaną albo lodami.

PRZEPYSZNE! POLECAM!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !