Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z malinami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
drożdże 25 dag
masło 75 g
cukier 3 łyżki
jajko
mąka 60 dag
dżem malinowy
cukier puder
margaryna roztopiona 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z malinami

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Masło utrzeć z cukrem na gładka masę, dodając na końcu jajko. Następnie dodać drożdże z mlekiem oraz większą część mąki.
Wyrobić ciasto ręcznie, aż zacznie odchodzić od brzegów. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić z resztą mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Następnie wyciąć kółka (np. szklanką ).
Na każdym kawałku ułożyć dżem i zwinąć formując kulkę. Babaczki włożyć do natłuszczonych foremek, łączeniem do dołu. Przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz ok 10 min.
Gdy będą gotowe posmarować je roztopionym tłuszczem i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 18.03.2012 00:16
dobre
iwona332 25.04.2011 10:18
super
agata1722
agata1722 20.09.2010 10:23
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak