Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpecle czyli Spaetzle

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
sól 1/2 łyżeczki
woda 250 ml
oliwa 1 łyżka
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpecle czyli Spaetzle

To takie kluski węgierskie, zamiast ziemniaków, czy ryżu, pyszne.

Wymieszać mąkę z jajkami i solą, najlepiej mikserem, dolewając wolno wody, aż ciasto będzie gładkie, a nie za twarde.

Zagotować wodę z solą i łyżką oleju.

Uformować długie wałki i posiekać jak kopytka.

Wrzucić na wodę i od wypłynięcia jakieś 5 minut. Najlepiej wyłowić jedno i sprawdzić czy się ugotowało.

Ja lubię z pieprzem i podsmażonym boczkiem jak na zdjęciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.10.2011 23:22
ciekawe.
Anna210 31.12.2010 09:16
super przepis :)
Lulus20 10.12.2010 00:59
pycha :)
anja3107 19.09.2010 14:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak