Sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa i mięso zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie , goździk, lubczyk, kostkę bulionową .Doprowadzić do wrzenia ( odszumować jeśli ktoś to robi ), zmniejszyć gaz i gotować 2 godziny na małym ( ma tylko ,,pyrkać \" ). Wyjąć mięso i warzywa . Rosół przecedzić. ( powinno zostać ok 1 litra ). Zrobić karmel z cukru - rozprowadzić rosołem i dodać do zupy. Doprawić do smaku maggi .
Mięso obrać ze skórek, chrząstek i kości.
Mięso z kurczaka podzielić na dwie części .
Połowę zmiksować w malakserze ( ma wyjść ok 1 szklanki ) , dodać jajko, 4 łyżki natki pietruszki, sól , pieprz , mąkę . Wyrobić na pulchną masę . Formować wałeczki jak na drobne kopytka. Pokroić na malutkie kluseczki. Gotować na osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. ( trzeba spróbować czy są miękkie ). Wyjąć łyżką cedzakową . Podawać zalane gorącym rosołem , posypane natką pietruszki.
Resztę mięsa z kurczaka użyć na galaretki ( z 2 szklanek rosołu ) .Mięso z indyka i wołowinę zmielić i użyć do pierogów, pasztecików lub krokietów .Z warzyw zrobić sałatkę .
Z tych proporcji mamy : 2 porcje rosołu z kluseczkami + 2 porcje galaretki drobiowej na kolację + 2 duże porcje sałatki ( trzeba dodać np. ziemniaki, korniszon - lub co tam jest w domu + majonez ) , + 2 porcje pierożków lub krokietów czy paszteciki .

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszny rosołek
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    a jak ładnie podany
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !