Sposób przygotowania

Płaty makaronu namaczamy w rorącej wodzie, uważając, by się nie posklejały. Robimy sos beszamelowy: roztapiamy masło i ciągle mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie gładka, cienką strużką wlewamy mleko i podgżewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy sokiem, solą, pieprzem i gałką.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy osączonego tuńczyka i mieszamy. Chwilę podgżewamy. Wlewamy sos pomodorowy, mieszamy i dodajemy 1/3 sosu beszamelowego. Podgżewamy, od czasu do czasu mieszając.
Płaty makaronowe osuszamy ręcznikami kuchennymi. Na każdy płat wykładamy porcję nadzienia i zawijamy w roladki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Układamy roladki miejscem łaczenia do spodu. Polewamy pozostałym sosem beszamelowym i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !