Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka beszemelowa z tuńczykiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron lasagne 1/2 op
cebula biała 2 szt.
sos pomidorowy 150 ml
olej do smażenia
sos beszamelowy
masło 2 łyżki
mleko 2 szkl
mąka 2 łyżki
sok z cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka beszemelowa z tuńczykiem

Płaty makaronu namaczamy w rorącej wodzie, uważając, by się nie posklejały. Robimy sos beszamelowy: roztapiamy masło i ciągle mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie gładka, cienką strużką wlewamy mleko i podgżewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy sokiem, solą, pieprzem i gałką.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy osączonego tuńczyka i mieszamy. Chwilę podgżewamy. Wlewamy sos pomodorowy, mieszamy i dodajemy 1/3 sosu beszamelowego. Podgżewamy, od czasu do czasu mieszając.
Płaty makaronowe osuszamy ręcznikami kuchennymi. Na każdy płat wykładamy porcję nadzienia i zawijamy w roladki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Układamy roladki miejscem łaczenia do spodu. Polewamy pozostałym sosem beszamelowym i pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piekarz29 12.12.2011 22:17
smaczne
stokrotka 01.08.2011 00:25
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak