Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na drożdżowym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
drożdże 10 dag
margaryna lub masło 15 dag
jajko 2
żółtko jajek 3
cukier 3/4 szkl
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy
mleko 1 szkl
masa makowa
mak 0,5 kg
białko 4
masło 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczowa
bakalie
miód sztuczny 3 łyżki
aromat rumowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na drożdżowym cieście

Drożdże rozpuścić w 0,5 szklance ciepłego mleka, dodać po dwie łyżeczki cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić. Resztę mleka lekko podrzać. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,

Mak zalać ciepłą wodą, gotować godzinę na małym ogniu.
Mak zmielić, dodać cukier, stopione masło, cukier waniliowy, bakalie , olejek, miód wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 części.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, każdą rozwałkuj na prostokąty, na każdą cześć wyłożyć porcję masy makowej, brzegi posmarować roztrzepanym bialkiem i zwinąć. Następnie każdego osobno, dobrze zawinąć w papier do pieczenia i wszystkie cztrery ułożyć na blasze z piekarnika, wstawić do piekarnika.

Piec ok 40-45min w 180 stopniach.

Ciasto wystudzic i dowolnie udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 13.03.2011 16:07
jaki apetyczny,mniam mniam
Dorota76 10.12.2010 11:53
takiego jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak