Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w 0,5 szklance ciepłego mleka, dodać po dwie łyżeczki cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić. Resztę mleka lekko podrzać. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,

Mak zalać ciepłą wodą, gotować godzinę na małym ogniu.
Mak zmielić, dodać cukier, stopione masło, cukier waniliowy, bakalie , olejek, miód wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 części.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, każdą rozwałkuj na prostokąty, na każdą cześć wyłożyć porcję masy makowej, brzegi posmarować roztrzepanym bialkiem i zwinąć. Następnie każdego osobno, dobrze zawinąć w papier do pieczenia i wszystkie cztrery ułożyć na blasze z piekarnika, wstawić do piekarnika.

Piec ok 40-45min w 180 stopniach.

Ciasto wystudzic i dowolnie udekorować.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    takiego jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    jaki apetyczny,mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !