Sposób przygotowania

Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek i przekroić na dwa kawałki . Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na nim wątróbkę z obu stron tak by była rumiana. Czas smażenia zależy od tego jaką kto lubi. Jedni wolą krwistą inni wysmażoną .Na drugiej patelni podsmażyć na oleju ( w trakcie smażenia wątróbki ), pokrojoną w piórka cebulę .Dodać do wątróbki .Zdjąć z patelni – posolić i popieprzyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu można dodać łyżkę śmietany, 2 -3 łyżki wody- podgrzać i doprawić sos maggi w płynie.
Bardzo lubię podroby , a wątróbkę szczególnie. Robię smażona z cebulką – czasem z dodatkiem jabłka. Ja lubię dobrze wysmażoną, ale to rzecz smaku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    proste, tanie i pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia17

    jaki smak nadaje jabłko wątróbce, mocno zmienia się smak???
  • 3
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Smaku samej wątróbki wiele nie zmienia- to raczej sos przechodzi smakiem jabłka i robi się lekko winny , a jabłko smakiem sosu i stanowi doskonały dodatek . Oba smaki doskonale sie komponują .

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !