Sposób przygotowania

Ser , mąkę ( ilość mąki zależy od wilgotności sera ), jajko i szczyptę soli wyrobić na gładkie ciasto .Podzielić je na 14 części . każdy kawałek uformować w kulkę , rozpłaszczyć ją , w środku placuszka zrobić palcem niewielki dołek , a wokół niego zaznaczyć wykałaczką ,,promyczki,,. Gotować kluski na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .W czasie gotowania klusek na patelni rozgrzać masło, włożyć na nie utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłka i galaretkę jabłkową .Dusić 3 minuty. Podawać kluski ułożone na sosie jabłkowym kładąc dla dekoracji na środek każdej kluski kleks ciemnego dżemu .
Klasyczne leniwe podane trochę inaczej . Pomysł na udekorowanie podpatrzyłam na bloogu Trufli –,,Trufla i jej kuchnia ,,- ona dekorowała tak kopytka – ,,Rumianki ziemniaczane ,,

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !