Sposób przygotowania

1 kg nerek, 4 cebule, 5 dag smalcu, 1 marchewka, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 kostka bulionu cielęcego.

Nerki przekroić na pół. Zalać wodą. Po godzinie wodę wymienić na świeżą. Po upływie trzech godzin Nerki odcedzić. Wykroić z nich moczowody i zdjąć białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalać wodą i zostawić na godzinę. Zmienić wodę jeszcze raz. Po godzinie zlać wodę z ostatniego moczenia. Włożyć nerki do garnka, zalać 1 litrem wody, zagotować i gotować 15 minut. Odcedzić. Pokroić w talarki. Obsmażyć na rumiano na smalcu. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach), bulion. Zalać ½ litra wody i dusić ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie zrobić rumianą zasmażkę z mąki (na smalcu) i dodać ją do nerek. Doprawić pieprzem, papryką i majerankiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !