Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z jablkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier100g
cukier waniliowy
jajko 4
mąka 1,5 szkl
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 2 łyżki
skórka z cytryny
cukier puder
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z jablkami

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny i obsmażyć na patelni na złoty kolor (na 2 łyżkach masła), zostawić do ostygnięcia.
Resztę masła utrzeć, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, oraz pojedynczo jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać, na koniec dodać mleko.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ułożyć na wierzchu jabłka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min.

Po upieczeniu, ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 21.06.2011 00:25
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak