Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki przepuścić przez praskę, 1/3 ziemniaków odłożyć i na to miejsce dodać tyle mąki ziemniaczanej ile odłożono ziemniaków. (ok 1.5 szkl), dołaczyć tą odłożoną część i wyrobić ciasto. Podzielić na części z każdej uformować wałek pokroić na kawałki, z każdego zrobić kulkę z dziurką.

Wrzucić kluski do gotującej, osolonej wody, gotować aż wypłyną na wierzch.

Podawać z sosem np pieczarkowym.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Jeszcze bez jajka nie robiłam klusek śląskich.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !