Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 1,35 kg juki - użyliśmy ziemniaków i dodaliśmy do nich ok. pół szklanki mąki, sól. Nadzienie: 45 mięsa mielonego, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 duża posiekana cebula, 1 łyżeczka pasty pomidorowej, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka soli, 1/8 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka octu winnego, 3 - 4 kapary.

SPOSÓB WYKONANIA: Ugotować jukę w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę. Formować kulki. Każdą kulkę spłaszczyć podłużnie i nałożyć farsz. Zlepić brzegi i nadać masie wrzecionowaty kształt. Smażyć na złoto w bardzo gorącym oleju. Farsz: Mięso przyprawić solą, sosem Worcestershire, octem, kaparami, cebulą, cukrem, czosnkiem i natką. Usmażyć na brązowo. Na końcu dodać pastę pomidorową. Wymieszać. Masa powinna być sucha.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    banditka

    bardzo fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !