Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: Spód: 1 łyżka syropu, półtorej szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów Macadamia - dodaliśmy orzechy nerkowca, pół szklanki pokruszonych ciasteczek maślanych, 3 łyżki brązowego cukru. Masa serowa: 8 łyżek rozpuszczonej białej czekolady, 1 łyżka niesolonego masła, 1 kg kremowego serka w temperaturze pokojowej, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1łyżeczka ekstraktu z wanilii, 4 łyżki crame fraiche lub kwaśnej śmietany, 2 szklanki ugotowanego puree z mango. Do polania: 2 szklanki świeżych jagód (truskawki, jagody, maliny), pół szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, sok i skórka z jednej średniej pomarańczy.

SPOSÓB WYKONANIA: Aby przygotować syrop należy gotować do zgęstnienia wodę z cukrem w proporcji 1 do1 czyli np. jedną łyżkę wody z jedną łyżką cukru. Gotowy syrop wymieszać z orzechami, ciasteczkami i cukrem. Przełożyć do blachy wysmarowanej masłem. Wyrównać i docisnąć. Przygotować masę. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ser ucierać z cukrem dodając po jednym jajku. Dodać ekstrakt i śmietanę. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Dodać puree z mango. Masę przełożyć do blaszki. Sernik piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez 45 - 60 minut. Schłodzić w lodówce. Przegotować sos. Do rondla włożyć jagody i pozostałe składniki. Gotować do zgęstnienia. Sernik podawać polany sosem i udekorowany świeżymi jagodami, kawałkami mango i orzechami macadamia.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    banditka

    przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    ślicznie podane
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    rewelacyjne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    szpindorio

    super,uwielbiam serniki!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !