Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
kisiel 1
białko 5
cukier 10 dag
Ciasto:
mąka pszenna 50 dag
cukier 25 dag
żółtko jajek 5
proszek do pieczenia 1 łyżka
margaryna 25 dag
śmietana 2 łyzki
kasza manna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę.
Z drugiej części uformować niewielkie kulki i włożyć do zamrażarki.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce odcisnąć sok, wyłożyć na blachę, posypać kaszą manną.
Białka ubić z cukrem, po ubiciu dodać kisiel i szybko wymieszać, wyłożyć na jabłka.
Następnie zetrzeć na tarce ciasto które było w zamrażarce.

Piec w temp. 200 stopni około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 06.05.2011 11:00
cudne
Smakosz6 22.03.2011 14:48
mmmmmmmmmmmm
iknkirke 05.01.2011 12:03
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak