Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia z ogórkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
ogórki świeże 0,5 kg
bulion warzywny 1 szkl
śmietana 1 szkl
masło 2 łyż
mąka 1 łyż
kminek 1 szcz
papryka 1 szcz
koperek 1 szcz
sól 1 szcz
sok z cytryny 2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z ogórkami

Dynię i ogórki świeże poszatkować w długie paski, posolić i zostawić przez godzinę na cedzaku, aby odciekła z płynu.

Zrobić z masła i mąki ciemną zasmażkę, rozprowadzić bulionem i śmietaną i dodać do zasmażki dynię z ogórkami, kminek i paprykę, zakwasiwszy sokiem cytrynowym.

Wszystko należy szybko zagotować, i zmniejszyć ogień, niech potrawa \"dochodzi\" na wolnym ogniu. Przed podaniem jeszcze dać trochę surowego soku ogórkowego i posypać posiekanym koperkiem.

Jeśli do potrawy dodajemy zamiast słodkich - świeżych ogórków - ogórki kwaszone, to dodajemy je już po ugotowaniu potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 12.08.2011 14:06
nie jadam dyni ale muszę zacząć
msmariusz 06.04.2011 12:37
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak