Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś duszona w kapuście kiszonej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 1 ćwiartka
mąka 1 łyżka
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
kapusta kiszona 0,5 kg
cebula 1 szt
sól do smaku
majeranek do smaku
grzyby suszone 5-6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś duszona w kapuście kiszonej

Ćwiartkę gęsi natrzeć solą z majerankiem, obsypać maka i przyrumienić na tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebule i ugotowane suszone grzyby, podlać niewielka ilością wody i dusić około 20 minut. Następnie przykryć mięso kiszona kapustą i razem dusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąc, oddzielić od kości i pokroić na porcje. Do kapusty dodać pozostały tłuszcz wymieszany z łyżką mąki. Ułożyć kawałki mięsa na kapuście i podgrzać. Podawać z kopytkami lub pyzami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak