Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 750 gram
biszkopty podłużne 400 gram
cukier 250 gram
żółtko jajek 6 szt
białko 2 szt
kakao do posypania
kawa 1 filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

1.Przygotować filiżankę mocnej kawy, najlepiej z ekspresu, osłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić do ostygnięcia.
2. Zmiksować żółtka z połową cukru. Do ubitych na pianę żółtek, dodawać stopniowo serek mascarpone, ciągle miksując.
3.Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodając po trochu drugą połowę cukru ciągle miksując.
4. Do masy serowej dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
5. W formie na ciasto (30X40 cm), ułożyć warstwę biszkoptów, nasączamy je dobrze letnią kawą. Do kawy, którą nasączamy biszkopty, można dodać kieliszek alkoholu np. amaretto.
6. Warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy warstwą kremu, przesiewając przez sitko kakao, posypujemy krem. Na górę, kładziemy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy, wykładamy krem i na wierzch dajemy kakao. Wierzch ciasta można udekorować listkami czekolady.
7. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 27.02.2014 13:33
bardzo je lubię
as28 27.02.2014 12:20
mniam mniam
jogobella231
jogobella231 28.05.2011 15:47
super
jogobella231
jogobella231 28.05.2011 15:47
super
adam1f 13.02.2011 22:00
ciekawe
eli82 04.10.2010 14:44
zachęcające !
minka 02.10.2010 17:13
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak