Sposób przygotowania

Mąkę, otręby, kminek, sól i ewentualnie sezam lub siemię wymieszać w misce. Ustawić na garnku z ciepłą wodą, by składniki się ogrzały. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości wody, wymieszać z litrem przegotowanej ciepłej wody, wlać do ogrzanych składników. Bardzo starannie wymieszać i wyrobić drewnianą łyżką. Dwie długie wąskie blaszki wysmarowane masłem i posypane otrębami lub bułką tartą napełnić ciastem (do połowy wysokości i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Piec ok.60 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st C.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Chyba upiekę w sobotę domowy chlebek :) Mam różne mąki, a dość dawno nie piekłam... narobiłam sobie ochoty ;)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Klaudia007

    Ciekawy przepis
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !