Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z cebulą i oliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 7 szkl.
cebula czerwona 2
oliwa 2 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suche 4 łyżeczki
natka pietruszki 3 łyżki
czarne oliwki bez pestek 1 i 1/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cebulą i oliwkami

Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oliwie. Oliwki pokroić w plasterki. Do miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, drożdże, sól oraz posiekaną pietruszkę. Wlać 2 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody. Porządnie wymieszać składniki. Następnie zagniatać na oprószonej mąką stolnicy ok. 10 min. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu by wyrosło. Nagrzać piekarnik do 220 st. C. Gdy ciasto podwoi swoją objętość uformować z niego chleby, przełożyć do natłuszczonych blach i odstawić, by wyrosły. Potem naciąć wierzch bochenków nożem, wstawić do piekarnika i piec zależnie od wielkości bochenków 25 do 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 14.04.2011 23:57
mniam
marta639 17.09.2010 21:04
Pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak