Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zakwas na chleb

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 40 dag
woda letnia 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: zakwas na chleb

Do miski wsypać 10 dag mąki i wlać 100 ml wody, wymieszać i przykryć ściereczką. odstawić w ciepłe miejsce na 24 godz. Dosypać 10 dag mąki i wlać 100 ml wody, wymieszać i znów odstawić na dobę. Dodać 20 dag mąki i 200ml wody i ponownie odstawić na dobę. Jeżeli po tym czasie zakwas nie dojrzeje powinien odstać jeszcze 24 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta639 17.09.2010 21:03
mniam mniam
pawel007 01.08.2010 08:36
warto spróbować.
Klaudia007 12.07.2010 08:49
wypróbuje przy najbliższej okazji
cukiereczek 05.07.2010 16:24
Przepis warty wypróbowania
elwal
elwal 25.06.2010 14:48
Ja robię zakwas używając mąki i wody w równych proporcjach...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak