Sposób przygotowania

Ryz wsypujemy na sitko płuczemy,pod strumieniem bierzacej wody,osaczamy a nastepnie przesypujemy do garnka.Do ryzu dolewamy mleko,dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy.Pozostawiamy na ogniu,czekamy az całosc zawrze po czym zmniejszamy płomien i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Śliwki myjemy nacinamy wzdłuż (ale nie do konca aby owoce sie nierozpadły)Wyjmujemy pestki.Rozbijamy 3 jajka,odzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno Żółtka łaczymy z zimnym ryzem mieszamy z maka oraz z piana z białek.Śliwki oblepiaj ciastem ryzowym formujac zgrabne kule.Pozostałe jajka wbij na talerz i roztrzep widelcem.Przygotowane knedle panierujemy w jajkach a nastepnie obtaczamy w bułce,wkładamy na mocno rozgrzany olej i pieczemy 5 minut

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !