Sposób przygotowania

Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, potem żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z mąką mieszamy już na wolnych obrotach i bardzo krótko.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Po upieczeniu zdejmujemy z blachy i razem z papierem na gorąco lekko zwijamy ciasto, nie za ścisło żeby nie połamać.
Ale bez obaw to ciasto dobrze się zwija, bo biszkopt jest miękki.
Zwinięty zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem, ja proponuję gotowy czekoladowy krem do tortów Oetkera.
Krem sporządzamy według przepisu na opakowaniu. Do schłodzonego mleka (może być nawet 0,5% wtedy krem jest naprawdę lekki) wsypujemy proszek i miksujemy około 3 minut, do uzyskania sztywnej masy.

Ciasto rozwijamy delikatnie, nakładamy równomiernie cały krem,
potem zwijamy, ale już bez papieru, oczywiście.
Zwijamy niezbyt ścisło, tak na wyczucie,

Roladę zawijamy w ten sam papier i wkładamy do lodówki, po 10 minutach jest gotowa do jedzenia. Ci którzy nie liczą kalorii mogą polać roladę czekoladą, choć i bez niej jest wyjątkowo smaczna.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Wygląda pysznie :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    elegancka
  • 2
    original
    Opublikowano

    rakow2

    smaczna mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !