Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z czekoladowym kremem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 300 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier drobny 0,5 szkl
mąka 0,5 szkl
jajko 3 szt
cukier waniliowy 1 szt
krem czekoladowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z czekoladowym kremem

Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, potem żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z mąką mieszamy już na wolnych obrotach i bardzo krótko.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Po upieczeniu zdejmujemy z blachy i razem z papierem na gorąco lekko zwijamy ciasto, nie za ścisło żeby nie połamać.
Ale bez obaw to ciasto dobrze się zwija, bo biszkopt jest miękki.
Zwinięty zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem, ja proponuję gotowy czekoladowy krem do tortów Oetkera.
Krem sporządzamy według przepisu na opakowaniu. Do schłodzonego mleka (może być nawet 0,5% wtedy krem jest naprawdę lekki) wsypujemy proszek i miksujemy około 3 minut, do uzyskania sztywnej masy.

Ciasto rozwijamy delikatnie, nakładamy równomiernie cały krem,
potem zwijamy, ale już bez papieru, oczywiście.
Zwijamy niezbyt ścisło, tak na wyczucie,

Roladę zawijamy w ten sam papier i wkładamy do lodówki, po 10 minutach jest gotowa do jedzenia. Ci którzy nie liczą kalorii mogą polać roladę czekoladą, choć i bez niej jest wyjątkowo smaczna.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 13.08.2011 20:18
smaczna mniam
Krzysztof42 15.12.2010 15:43
elegancka
Iwusia 12.05.2010 19:50
Wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak