Sposób przygotowania

Faszerowane jajka:
Ugotowane i obrane jajka kroimy na połówki.
Bierzemy 2 miseczki (na 2 farsze pieczarkowy i szynkowy chyba że ktoś robi jeden)
I dzielimy równo do miseczek żółtka jajek np:
5 gotowanych jajek przekrojonych na pół daje 10 połówek wiec na miseczkę przypada 5 połówek żółtka.

Przez maszynkę kręcimy szynkę lub ugotowane wcześniej pieczarki w zależności od farszu.
Dodajemy to do żółtek solimy pieprzymy dodajemy natkę pietruszki lub koperek i majonez.
Wszystko to mieszamy tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
Po czym na połówki jajek nakładamy farsz i zdobimy pietruszką lub koperkiem.
Podawać na półmisku na przykład z ogórkami konserwowymi bądź kiszonymi.

---------------------------------------------------------------------------------------

Pieczone Pieczarki:

Pieczarki myjemy , obieramy , po czym jeszcze raz myjemy.
Wybijamy jajko do miseczki lub talerza, mieszamy z pieprzem sola i papryka (zamiast soli można dać Vegete).
Pieczarki maczamy w jajku a potem w bułce tartej .

Rozgrzewamy patelnie z olejem.
Na początku wystarczy ja rozgrzać dostatecznie aby wrzucony kawałeczek bułki tartej po prostu się smażył zmieniamy ogień na mniejszy żeby pieczarki się usmażyły a nie tylko podpiekły
opiekamy z jednej strony na wolnym ogniu po czym przy przekręceniu dajemy czasu z ogniem i po prostu dopiekamy pieczarki z 2 strony na ładny brązowy kolor .

SMACZNEGO !

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !