Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RACUCHY

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1,5 SZKLANKI
mąka razowa 1 SZKLANKA
drożdże 4 DAG
mleko 2 szklanki
jajko 1
cukier 3 łyżki
sól szczypta
olej do smażenia
cynamon 1 łyzeczka
jabłka 2

Przepis i sposób przygotowania na: RACUCHY

Letnie mleko wlewamy do miski, następnie dodajemy pokruszone świeże drożdże, cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy jajko, obrane i starte jabłka, cynamon, oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy (dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od drewnianej łyżki). Miskę z ciastem drożdżowym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już nam wyrosło, rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy małe okrągłe placuszki z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 13.08.2011 20:17
dziś robiłam podobne na obiad
Krzysztof42 14.12.2010 15:27
na zdjęciu to niezłe grubasy są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak