Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza kiełbasa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina pokrojona w cienkie słupki 1/2 kg
łopatka pokrojona w drobną kostkę 5 kg
czosnek obrany 2 ząbki
saletra 5 g
pieprz
sól
jelito cienkie
jałowiec 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza kiełbasa

Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą, saletrą i przyprawami, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnie wlać do mięsa 1 szklankę przegotowanej i przestudzonej wody, dodać czosnek utarty z solą i bardzo dobrze mięso wyrobić. Przygotowane jelita napełniać ciasno masą mięsną, zwracając uwagę, aby między kawałkami mięsa nie tworzyły się puste przestrzenie. Krążki napełnionej kiełbasy zawiesić na jeden dzień do obsuszenia, a następnie uwędzić. Przechowywać kiełbasę zawieszoną na drążku w chłodnej spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rzenia15 11.04.2011 16:59
musi być pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak