Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jajeczno-pieczarkowe z sosem serowo-cytrynowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny ,szczypta soli,otarta skórka z cytryny
pieczarki 4 szt
jajko 5 szt
cebula 1 szt
koperek 4 łyżki
serek topiony 8 dag
masło 1 łyżka
mąka 3 płaskie łyżki
śmietana 18-procentowa 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczno-pieczarkowe z sosem serowo-cytrynowym :

Ugotować na twardo 4 jajka. Obrać i rozdrobnić widelcem bardzo drobno. Cebulkę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i zarumienić na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do masy jajecznej starając się pozostawić tłuszcz na patelni. Dodać koper, surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej. Wyrobić dokładnie .Doprawić solą i pieprzem. Uformować 4-5 kotlecików .Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano z obu stron kotlety ( w ostatniej fazie smażenia dodać masło ).
Sos :
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę , wymieszać. Wlać śmietankę i mieszając doprowadzić do lekkiego zgęstnienia sosu. Włożyć pokrojony na kilka kawałków serek .Mieszać trzymając na małym gazie tak długo aż serek się rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny ( ok. 1-2 łyżki ) i szczyptą soli . Podawać posypany skórką cytrynową otartą specjalną drapaczka do skórki lub na tarce jarzynowej ( drobne oczka ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 25.09.2010 17:32
Ten sos mnie zaciekawił.... Super!
Joanna117
Joanna117 18.09.2010 17:52
smacznie brzmi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak