Sposób przygotowania

Ugotować na twardo 4 jajka. Obrać i rozdrobnić widelcem bardzo drobno. Cebulkę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i zarumienić na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do masy jajecznej starając się pozostawić tłuszcz na patelni. Dodać koper, surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej. Wyrobić dokładnie .Doprawić solą i pieprzem. Uformować 4-5 kotlecików .Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano z obu stron kotlety ( w ostatniej fazie smażenia dodać masło ).
Sos :
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę , wymieszać. Wlać śmietankę i mieszając doprowadzić do lekkiego zgęstnienia sosu. Włożyć pokrojony na kilka kawałków serek .Mieszać trzymając na małym gazie tak długo aż serek się rozpuści , a sos zrobi kremowy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny ( ok. 1-2 łyżki ) i szczyptą soli . Podawać posypany skórką cytrynową otartą specjalną drapaczka do skórki lub na tarce jarzynowej ( drobne oczka ).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smacznie brzmi
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Ten sos mnie zaciekawił.... Super!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !