Sposób przygotowania

Ser rozdrobnić . Jajko podzielić na białko i żółtko . Żółtko utrzeć na puch z 4 łyżeczkami cukru. Białko ubić na pianę .Wymieszać ser, aromat, żółtko, pianę z białka , mąkę , szczyptę soli . Wyrobić ciasto jak na kopytka . Uformować wałek z ciasta. Pokroić na 18 kawałków . Truskawki umyć , oczyścić z szypułek , odsączyć i osuszyć . Na każdy kawałek ciasta kłaść średniej wielkości truskawkę . Formować kulkę . Knedle gotować na osolonym 1 łyżeczką soli wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową . Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru posypane pokrojonymi na kawałki pozostałymi truskawkami .
Można również podawać knedle polewając je masłem z zarumieniona bułką tarta zamiast ze śmietana .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    beatkaa153

    przepyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina46

    mmmmmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !