Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w śliwkach

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 50 dkg
śliwki suszone 3-4 szt
cebula 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
wieprzowina 70 (od szynki)

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w śliwkach

Mięso w całości (najlepiej podłużny kawałek) obsmażyć z każdej strony na rumiano, włożyć do garnka podlać szklanką wody i dodać przyrumienioną cebulkę oraz posiekane drobno suszone śliwki i pokrojone na kawałki śliwki surowe ok 5 szt. Dusić pod przykryciem ok 40 min, w razie potrzeby dolać wody. Na koniec sos zagęścić mąką rozrobioną z ok pół szkl wody i śmietaną.
Mięso podawać z ziemniakami pokrojone w plastry , polewać sosem.
Jako dodatek proponuję śliwki pokrojone i kalafior z wody.

Zamiast mąki i śmietany sos można zagęścić sosem pieczeniowym ze śliwką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak