Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni ze szpinakiem i szynką pod serowym beszamelem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożonego szpinaku opakowanie
szynki 8-10 plastrów
sera żółtego 250 g
masła 3 łyżki
mąki pszennej 3-4 łyżki
mleko 3/4 szklanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa
czosnku 6 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem i szynką pod serowym beszamelem

Na patelni podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki a następnie szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy chwilę by odparować nadmiar wody.
Gdy farsz przestygnie dodajemy połowę startego żółtego sera, mieszamy.

Rurki Cannelloni napełniamy farszem (ja je obgotowałam 1 minutę) i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, chwilę ją smażymy a następnie porcjami dolewamy mleko, ciągle mieszamy. Sos należy gotować przez kilka minut nie przerywając mieszania. Doprawiamy go solą pieprzem oraz startą gałką muszkatołową i dodajemy resztę sera. Gdy ser się rozpuści i sos stanie się jednolity polewamy nim rurki cannelloni a następnie zapiekamy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 08.07.2012 13:13
pychotka :)
magduś83 23.09.2011 19:32
wygląda świetnie
Smakosz6 15.04.2011 11:04
mmmmmmmmmmmmm
eli_555 28.02.2011 21:50
ale pychotka
Sarenka 31.12.2010 15:25
Lubie te smaczki, a danie wyglada apetycznie :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak