Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka wiejska wędzona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól

Przepis i sposób przygotowania na: szynka wiejska wędzona

Ilość mięsa zależy od uznania,
przygotowujemy zalewę: do dużej miski wlewamy zimną wodę, ostrugać jednego ziemniaka, wrzucić do wody, następnie sypiemy sól i mieszamy ją tak długo aż ziemniak wypłynie na górę( to solanka jest dobra). Następnie wrzucamy szynki i na górę kładziemy 2,3 ząbki czosnku, 3,4 liście laurowe, kilka ziela angielskiego. Przykrywamy to talerzem na 4 dni, mięso musi być całe w zalewie, po 4 dniach opłukać mięso.
Następnie naciągamy na haki i zawieszamy do wędzarni. Najlepsze do wędzenia jest drewno z wiśni lub olchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 11.05.2011 16:36
super
Motorek 04.05.2011 17:57
pycha
Motorek 04.05.2011 17:57
pycha
ben-ka 21.12.2010 08:32
Na święta tez mam wędzone swojskie wyroby:)
MAR3STA 09.12.2010 16:57
pyszna taka szyneczka, inne niech się schowają:)
Grażyna13 25.11.2010 10:21
Oj, jak bym zjadla !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak