Sposób przygotowania

Ilość mięsa zależy od uznania,
przygotowujemy zalewę: do dużej miski wlewamy zimną wodę, ostrugać jednego ziemniaka, wrzucić do wody, następnie sypiemy sól i mieszamy ją tak długo aż ziemniak wypłynie na górę( to solanka jest dobra). Następnie wrzucamy szynki i na górę kładziemy 2,3 ząbki czosnku, 3,4 liście laurowe, kilka ziela angielskiego. Przykrywamy to talerzem na 4 dni, mięso musi być całe w zalewie, po 4 dniach opłukać mięso.
Następnie naciągamy na haki i zawieszamy do wędzarni. Najlepsze do wędzenia jest drewno z wiśni lub olchy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Oj, jak bym zjadla !
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszna taka szyneczka, inne niech się schowają:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Na święta tez mam wędzone swojskie wyroby:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !