Sposób przygotowania

Wysypać mąkę, uformować w niej dołek, dodać pokawałkowane masło, szczyptę soli, żółtko, 2 łyżki cukru i zagnieść ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Zetrzeć skórkę z cytryny. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, pokropić sokiem z cytryny. Dodać rum, cynamon, resztę cukru, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę wstawić do lodówki, schłodzone ciasto zagnieść, oddzielić ok. 2/3 części i rozwałkować na okrągło. Wyłożyć ciasto do formy, nadzienie jabłkowe rozmieścić równolegle na cieście, resztę ciasta rozwałkować i przykryć nadzienie. Piec około 50 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Roman5

    znakomicie wyglada

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !