Sposób przygotowania

Ciasto na pierogi: 2,5 szklanki mąki, pół szklanki gorącej wody, 1 łyżka oleju, 1 jajko. Wszystkie składniki zagnieść w ciasto , przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 20 minut.

Dip: 1 duży ząbek czosnku posiekany w drobną kosteczkę, 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 0,5 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki wymieszać , odstawić.

W tym czasie zmielić ugotowane mięso, wymieszać z sosem sojowym, wyciśniętym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, przyprawić pieprzem.

Ciasto rozwałkować wykrawać krążki, nakładać po łyżce farszu, zawijać na pół tworząc pierożki :) Wychodzi ok 25-30 pierogów.
Gotować w osolonej wodzie (z dodatkiem łyżki oleju) do miękkości. Podawać z przygotowanym dipem. Pychotka!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !