Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ślaskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 szt.
mąka pszenna 4 łyżki
słonina kawałek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ślaskie

Ziemniaki obrac ugotować, gdy wystygna przepuścić przez maszynke dodac jaja i make ziemniaczana. Posolić i zagniesc na gladkie ciasto, na plaskim talerzu rozsypać make pszenna . Z ciasto uformować male kulki , kazda splaszczyc i zrobic mały dołek ,obtoczyc w mace. Wrzucać porcje klusków do osolonego wrzatku, i trzymac pod przykryciem,aż woda ponownie sie zagotuje. Zmniejszyc ogień i gotowac dopóki kluski nie wypłyna na powierzchnie ,wyjmowac lyzka cedzakowa. Podawac ze sloninka lub jako dodatekdo mies zamiast ziemniakow.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 26.10.2010 18:54
bardzo lubie chociaz rzadko robie:)
kotlet 26.09.2010 22:35
moje ulubione danie z sosikiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak