Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa Eli z naleśnikami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa z kurczaka 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy średniej wielkości 1/4 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
szpinak mrożony 60 dkg(1.5 paczki)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa Eli z naleśnikami

Pozostałe składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka piwa jasnego
2 jajka
sól do smaku
1/4 kg mąki(około-ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany)

Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki.Naleśniki przykryć folią,żeby zmiękły.Miękkie naleśniki zwinąć(każdy osobno) w rulon i pokroić jak makaron.
Do garnka włożyć umytą porcję rosołową,obrane i umyte jarzyny,dodać kucharka,wlać 4 litry wody i ugotować.Wyjąć z zupy porcję rosołową (mięso z porcji rosołowej zostawić do farszu,np do pierogów) i jarzyny (pokroić na mniejsze kawałki).Do wywaru włożyć szpinak,dodać do smaku czosnek,gałkę muszkatołową i pogotować 10 minut.Na patelni roztopić margarynę,dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy i zagotować.Jajka dokładnie roztrzepać i wlać do zupy mieszając.Do zupy wrzucić jarzyny i zmiksować.Zupę doprawić maggi do smaku.Na talerze wlać zupę i na środek dodać makaron naleśnikowy.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 23.08.2011 08:39
Zielona i zdrowa, fajna.
ziutula
ziutula 02.04.2011 23:33
smaczne pyszności....szpinak lubię..
FAFIK 21.03.2011 06:36
Ach, zielono mi... Pięknie wyglada!
pawel007 22.09.2010 16:10
zdrowa i pyszna...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak