Sposób przygotowania

Masło posiekać z mąką, dodać smietanę, zagneisć caisto jak kruche, wkruszyc drożdze i ponownie dobrze wyrobic, zagniesc i uformaowac kule. Włożyć ją do duzego garnka z możliwie jak najbardziej lodowatą wodą. ciasto opadnie na dno, ale po parunastu minutach
wypłynie, wtedy wyjac, osuszyc delikatnei sciereczką i przełożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść. odcinać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty lub kwadraty, na każdy położyć odrobinę marmolady i zwijać w rogaliki. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, popędzlować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 stopniach do zezłocenia- około 10 minut. posypac cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !