Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak faszerowany Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak około 1.6 kg-nie mniejszy
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany Eli

Pozostałe składniki:

Farsz:
1 szklanka kaszy (surowa)
1 łyżka smalcu
sól
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czosnku
4 łyżki śmietany 30%
2 jajka
pieprz
Olej do polania kurczaka
1 kostka bulionowa
2 łyżki mąki pszennej

Kurczaka umyć i osuszyć.Skórkę z karku ostrożnie zciągnąć w stronę kurczaka i wyciąć gołą szyjkę.Włożyć ostrożnie palce między skórkę a mostek kurczka i delikatnie (żeby nie rozerwać) oddzielić skórkę od mostka.Tak samo zrobić z grzbietem.Naciąć kawałek między żebrami a piersiami kurczaka i palcami oddzielić.Z grzbietu ostrożnie wyciąć kości tak żeby nie uszkodzić skóry i wszystkie kości wyjąć.Nóżki naciąć w koło na końcach.Od środka palcami oddzielić mięso udek od kości (udka rozciąć w stawie) i wyciągnąć kość podudzia przez nacięty w koło otwór.Wyciąć kość udka.Z papryki słodkiej,ostrej,ziół prowansalskich,przyprawy do kurczaka,czosnku i kucharka zrobić mieszankę i natrzeć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz.Kurczaka włożyć do lodówki na 3 godziny
Kaszę wsypać do 1/2 litra wrzątku,dodać smalec,sól i gotować 20 minut na bardzo małym ogniu.Kaszę wyłożyć do misku i ostudzić.Do kaszy dodać orzechy,suszoną natkę,śmietanę,zioła prowansalskie,czosnek,jajka,pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.Otwory po nóżkach i karku szczelnie zawiązać białą nicią kuchenną.Kaszą nafaszerować kurczaka i zaszyć białą nicią kuchenną.Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem,położyć kurczaka i polać odrobiną oleju.W 1 litrze wody rozpuścić kostkę bulionową.Piec w piekarniku (często polewając bulionem i powstałym sosem,żeby kurczak nie był wysuszony) nagrzanym do 180 stopni przez około 100 minut (gdy kurczak jest większy-dłużej).Wyjąć kurczka na półmisek i po 10 minutach ostrożnie wyjąć nici.Sos zlać do rondelka(ewentualnie dolać wody).Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Jeśli jest taka potrzeba,to doprawić sos do smaku.Kurczaka pokroić w grube plastry.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam kurczaka z czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii) i ziemniaczkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Islanzadi 14.10.2010 01:05
Wygląda przepięknie :) I tak kolorowo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak