Sposób przygotowania

Marchew obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia, dodajemy startą na tarce marchew, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listki laurowe. Lekko solimy i pieprzymy.
Dusimy całość pod przykryciem, przez około 20 minut, podlewając między czasie wodą.
Na samym końcu dodajemy musztardę, doprawiamy zgodnie ze swoimi upodobaniami i doprowadzamy do wrzenia.
Tak gotową, gorącą potrawkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręcamy.
Potrawka wyśmienicie smakuje do wszelkiego rodzaju mięs, jak i ryby Np po grecku, na zimno lub na gorąco. Życzę smacznego.

Moja rodzina uwielbia rybę po grecku, sporządzenie jej od podstaw jest dość pracochłonna. Dlatego też postanowiłam sos wykonać jednorazowo większą ilość i w razie potrzeby skorzystać. Teraz gdy Np zostaje mi kilka kawałków ryby z obiadu, otwieram słoiczek z gotową potrawką i przekładam nią rybę. Kolacja jest smakowita, i nie pracochłonna. Polecam ten pomysł zapracowanym mamom

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    rakow2

    wolę tradycyjne polskie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !