Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo-śliwkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
śliwki 1 kg
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo-śliwkowy

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Śliwki drylujemy, tniemy na mniejsze kawałki.

Wkładamy owoce do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody i wstawiamy na palnik przykrywając przykrywką. Po krótkim czasie, kiedy owoce puszczą sok, odkrywamy je i na bardzo wolnym ogniu, mieszając, gotujemy, aż odparują i uzyskają odpowiednią konsystencję.

Czasami wybieram wersję z kawałkami owoców, czasami wszystko przecieram przy użyciu ręcznego malaksera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 01.02.2012 14:25
dziękuję
Jaheira11 31.01.2012 14:51
pyszno?ci do nale?ników
Atomówka 18.01.2011 20:25
chyba latem skuszę się na nowe połączenia smakowe
aisoglam 17.01.2011 14:31
Fajne połączenie smaków i kolorów ;)
dorota20w 19.12.2010 20:54
ja też :)
Grażyna13 18.12.2010 12:41
Lubię połączenie tych smaków :)
dorota20w 15.12.2010 18:45
dziękuję :)
strzelec02 13.12.2010 22:00
smakowity
Dorota76 22.11.2010 23:51
świetne połączenie smaków wypróbuję za rok
banditka 02.11.2010 10:51
uwielbiam domowe dżemy
Jolanta40 01.11.2010 10:22
domowy dżem - pycha ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak